Hol vannak a szakemberek?

Hol vannak a szakemberek?

Hol vannak a szakemberek?

 Ennek a kérdésnek sajnos egyre nagyobb a létjogosultsága ma Magyarországon. Felsorolhatnám itt szinte már az összes szakmát,kezdve a  festő, kőműves,burkoló,gáz és vízvezeték szerelő az orvosok, ápolók, de a lista hosszú, sorolhatnám napestig. Amikor valaki lakásfelújításba, vagy most a nagy CSOK őrületben lakásvásárlásba, házépítésbe kezd, sok mindent mérlegelni kell. Az első dolgunk felújításnál, vagy lakásvásárlásnál, hogy elkezdünk nézelődni, és megálmodjuk az új otthonunkat. Figyeljük a pénztárcánkat, és közben igyekszünk minőségre törekedni. Amikor már megálmodtunk mindent, nincs is más dolgunk, mint szakembert hívni, aki formába önti a fantáziánkat.

 Itt kezdődnek a bajok! Kit is hívjunk, és honnan tudjuk, hogy az, akit választunk, majd azt is csinálja, amit mond nekünk?!  Anno, sajnos én is, mint sokan mások a saját bőrömön tapasztaltam meg ezeknek a dolgoknak a buktatóit. Burkolásra, és minden másra kevés pénzem volt, így hát megbíztam egy „szakembert” akit valaki ajánlott, mert olcsón dolgozik. Megbíztam hát, és láss a csodát kiderült, hogy varázs ember, mindenhez ért. Mondta is, előbb kint betonozzunk, amíg jó idő van, mire jön a hideg már bent is készen leszünk. Ez volt szeptemberben. Jött betonozni és már ajánlotta is, hogy festeni is tudd, és hát mivel olyan szimpatikus vagyok neki, „Én meg naiv” ezért megcsinálja azt is kedvezménnyel. Hurrá, gondoltam magamban spóroltam kicsit! De itt még nem álltunk meg, mert a laminált padlót is simán lerakja nagyon olcsón, ha most oda tudom adni érte a pénzt. Egy szó mint száz ő mindent megcsinál! Én meg szinte a fele pénzből megúsztam, gondoltam magamban lelkesen. Eltelt lassan egy hónap, és kezdődtek a bajok. Jöttek a kifogások, hogy most épp miért nem tud jönni dolgozni.

- El kell mennem máshová gyorsan dolgozni egy kicsit, mert amit te adtál pénzt már elfogyott, és a fogyatékos kislányomnak gyógyszert kell venni.

- Lerobbant az autóm és éppen a trélert várom…

- Bocs elaludtam, és gondoltam hogy mérges lennél, hogy későn érek oda, így elmentem gyorsan egy kádat berakni máshova… és még sorolhatnám a kifogásokat. Hívnom kellett végül egy másik burkolót egy másik festőt, a laminált padlót végül Én raktam le.

 Na, szóval akkor mit is csináljunk?! Legyünk nagyon óvatosak, és előre semmit ne fizessünk ki. Mindent lépésről lépésre tervezzünk meg, hogy az egyik kivitelező ne tegye tönkre a másik munkáját. Ugyebár Én kéménybéleléssel foglalkozom, és ha festés és burkolás után hívnak kivitelezni, akkor a csempét és a festést is nagy eséllyel megrongálom, hiszen az esetek 95%-ban véséssel járó munka. Nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlat a legkifizetődőbb, ez nagyon fontos lecke volt számomra. Persze tudom, amikor az embernek kevésből kell kihoznia a dolgokat, nem marad sok választása. Íme néhány gyöngyszem azokból a munkákból amivel Én magam találkoztam kivitelezés során. Mi igazán életekért felelünk, mert a gáz és szénmonoxid kicsit sem játék, de sok ember ezt nem érti meg. A gáznál és a kéményéknél veszélyesebb dolog nincs is a egy lakásban, ezért ne „olcsójánosokkal” dolgoztassanak, mert a családunk életénél nincsen drágább.

 

Megosztás