Turbós vagy kondenzációs kazánt válasszak?

Turbós vagy kondenzációs kazánt válasszak?

Kedves látogató!

NAGY DILEMMA A GÁZKAZÁN VÁLASZTÁS?

 

Lakásfelújításnál vagy akár lakásvásárlásnál, előfordul hogy kazánt kell cserélni. Sokszor találkozom a megrendelők felől azzal a dilemmával felméréseim során,hogy bizonytalanok a választásukban. Szeretném megkönnyíteni a döntést pár információval. Nagyon sok minden befolyásolhatja hogy milyen kazánt vagyunk kénytelenek venni. A kéménybélelés szempontjából sem mindegy, hogy milyen kazánt vásárolnak.

.A turbós gázkazánok is jó kazánok, 150 000 Ft környékén már kapunk is,de csak olyan helyekre ajánlom, ahol nem kell túl magasra vinni a kéménybélés rendszerűnket. Abban az esetben ha ez mondjuk, egy belvárosi 20m  magas elhúzással tarkítva  készült kémény, már sokat bukhatunk. Ebben az esetben csak acél flexi kéménybélelés jöhet szóba, így a füstcsöveknek is acélból kell lenni,az pedig nem olcsó megoldás.

Lehet hogy a kazánon spórolunk 100 000 forintot,de a kéménybélelés elviszi a megtakarítást. Alacsony és egyenes kéményű, közepes méretű háznál, tökéletes megoldás,mert ekkor már alumíniumból lehet a kéménybélelés rendszerűnk. A turbós kazán rossz tulajdonsága még,hogy nem szereti csak közelről szívni a friss levegőt,ellentétben a kondenzációs kazánnal 

Nézzük a kondenzációs gázkazánok előnyeit és hátrányait.

Nálam max. az ár lehet. Én a megrendelőknek két márkát ajánlok! Az egyik az Ariston, a másik pedig a Viessman kazán. Előbbi 250 000, utóbbi 350 000 Ft. környékén már kapunk. Ez üzletre változhat.Ezeknek a kazánoknak a kéménybélelés rendszerűk műanyag, úgynevezett pps csövekből áll. Ez a rendszer van flexi változatban, és merev variációban is, így a kéménybélelés nem lehet probléma az elhúzással készült kéményekben sem és még mindig OLCSÓBB, mint az acél!

Ráadásul a padlófűtéssel készült rendszerekhez, ez a kazán elengedhetetlen,a 45-50 fokos  üzemelés miatt.

Ez azt jelenti hogy kevesebb gázt fogyaszt. A 45-50 fokos füstgáz  miatt, a kéménybélelés rendszerűnkben, rengeteg kondenzvíz keletkezik.Ez óránként több liter is lehet. Ennek köszönheti azt is, hogy a visszafelé folyó víz, plusz energiát termel. Azt mondják az okosok, hogy egy konvektor 60% hatásfokú,egy nyílt égésterű cirkó 70-80%, turbós kazán 90-95% míg egy kondenzációs kazán 100-110% kapacitással tud dolgozni. Azt hogy hány KW-os kazánra van szükségünk, egy épületgépész számolja ki.Az utóbbi esetben a kondenzvíz visszafolyásának köszönhető a 110%-os hatásfok. Számítások szerint egy kondenzációs rendszer, 5 év alatt hozza vissza gázszámlában a befektetésünket, egy nyílt égésterű kazán cseréjénél.Jövőre megoldja a kormány ezt a választási problémánkat is,mert egy uniós kötelezettség miatt, az energiatakarékosság jegyében megszűnik a boltok polcain létezni, a nyílt és a turbós gázkazánok.

 

Szóval az összegzésem! 

Abban az esetben, ha kicsi vagy közepes kertes házunk van, még nyárig vásárolhatunk turbós kazánt. Minden más helyzetben a kondenzációsat ajánlom!

Remélem tudtam segíteni a választásban.

 

 

 

2015.11.07  

                                                                                                                                                                                                                       By Rob

 

 

Megosztás